top of page

25-26/05/2024 Meerkamp te Herentals


Open PK meerkamp Herentals 25 & 26/05/2024

Afgelopen weekend stond er in Herentals het open PK meerkamp op het programma. Een vaste afspraak voor alle meerkampers uit Vlaanderen, Wallonië en buiten onze landsgrenzen. Dit voornamelijk omdat het aanbod van volledige meerkampen in Vlaanderen en bij uitbreiding België, erg beperkt is. In Limburg bijvoorbeeld is er geen enkele gepland in het hele zomerseizoen, vermits ons PK op 1 dag beslecht wordt in een 5-kamp. Een gemis in onze provincie als je het mij vraagt, eentje waar dringend iets aan moet gedaan worden!

Drie ACA deelnemers op deze wedstrijd, hieronder een overzicht van oud naar jong. We beginnen met Master Edouard Pelgrims (M65) die zaterdag een 5-kamp betwiste. Eerste proef van de dag was het verspringen, waar hij een mooi resultaat behaalde met een sprong van 3,83m. Daarna het speerwerpen met een worp van 25,12m haalde hij een seizoensbeste. Daarna was het tijd voor de 200m, ook hier een seizoensbeste met een tijd van 32”01. Het discuswerpen was de volgende proef op het programma. Hier haalde hij een afstand van 18,39m. Afsluiten doen de masters traditioneel met een 1500m, een zwaar uithoudingsnr dat Edouard wel ligt. Hij werd tweede in zijn reeks in een tijd van 5’45”06. Door de verrekening van de aging factor voor masters (= het aanpassen van de punten in kader van de leeftijd van de atleet), behaalde hij het hoogst aantal punten en wist hij deze meerkamp bij de masters te winnen. Top gedaan Edouard!

Volgende atlete die de spikes mocht aantrekken is Elena Roncada die bij de scholieren dames de 7-kamp betwiste, gespreid over de twee dagen. Starten doen de dames met de 100m horden, hier haalde ze een PR van 17”52, sterke start. Volgende proef was het hoogspringen, maar de weergoden waren dit weekend niet goedgezind, wat toch een nadeel is in het hoogspringen. Hier bleef ze wat onder de eigen verwachting met een prestatie van 1,25m. Daarna was het tijd voor kogelstoten, hier wist ze een nieuw PR neer te zetten met een worp van 8,82m. Afsluiten doen de dames op dag 1 met de 200m, jammer genoeg had ze wat weinig tegenstand in haar reeks, gezien de grote voorsprong op de tweede in haar reeks, maar mooie reeksoverwinning in 28”32. Dag 2 start met het verspringen, haar tweede sprong was goed voor 4,77m en meteen ook haar beste resultaat van de dag. Daarna gaat het naar haar beste onderdeel, het speerwerpen. Met een seizoensbeste van 31,03m, wist ze hier een goed resultaat neer te zetten, ze was derde beste van alle deelneemsters. Afsluiten doen de dames met een 800m. Met een PR van 2’46”97 wist ze haar meerkamp goed af te sluiten en met haar puntentotaal van 3446 punten wist ze een mooie 11de plaats te behalen op 22 deelneemsters. Proficiat Elena!

Eerstejaars Cadet Lukas Struys stond voor zijn vuurdoop op de meerkamp bij de Cadetten heren. Voor het eerst nam hij deel aan de achtkamp. Starten doen de heren op dag 1 met de 100m, beetje verrast door de snelle start van de atleet naast hem (dixit papa Bart), wist hij toch mooi te openen met 12”57. Daarna over naar het verspringen, één van zijn betere nrs, de twee eerste sprongen waren wat aarzelend, maar bij zijn laatste poging wist hij de afstoot wel krachtig genoeg te doen en voldoende hoogte te halen om naar een nieuw PR te springen van 5,29m met geldige wind. Het kogelstoten was proef 3 van de dag, daar was de eerste worp de beste met 9,13m, een meter onder zijn PR. Afsluiten doen de cadetten met het polsstokspringen. In ons meerkampprogramma van ACA zijn we nog niet zo heel lang bezig met de polsstoktrainingen, maar vooraf had trainer Tim er vertrouwen in dat de starthoogte (aanvankelijk vastgelegd op 2m), door Lukas zonder veel problemen kon gehaald worden. Ter plaatse werd de starthoogte ook vastgelegd op 1,8m ipv 2m en werd er met 15cm per keer omhoog gegaan. Met de morele steun van mama en papa en trainer Sven, lukte het om 2,10m te springen. Bijna was hij ook over 2,25m bij zijn 2de poging, maar hij raakte bij het dalen met zijn linkerschouder de lat. Deze laatste twijfelde nog even, maar besloot dan toch te vallen, jammer. Vooraf had iedereen echter getekend voor 2m, dus met 2,1m werd aan de

verwachting voldaan. Dag 2 start met de 100m Horden. Aangezien hij dit nog niet had kunnen lopen, werd hij in de eerste reeks ingedeeld, maar liep hij naar een mooie tijd van 16”92. Het hoogspringen was vooraf wat aftasten. Op training had hij al eens 1,45m gesprongen, maar op wedstrijd was dit er nog niet echt uitgekomen. Met een nieuw PR van 1,50m wist hij zijn PR met maar liefst 14cm te verbeteren, topprestatie! Voorlaatste proef van de meerkamp is het speerwerpen. Hij wist zijn speer van 600 gram net geen 27m ver te werpen en behaalde 26,93m als resultaat, goed voor een nieuw PR. Afsluiten doen de heren met een 1000m. Ook hier wist hij een topresultaat neer te zetten en zijn eigen PR met maar liefst 17” te verbeteren naar 3’11”31. Op zijn allereerste volledige meerkamp, haalde hij een puntentotaal van 3312 punten en wist hij de 13de plaats te bemachtigen op 30 deelnemers. Je mag dus gerust van een geslaagd debuut spreken! Top gedaan Lukas!

Dit verslagje is gemaakt op basis van de resultaten en op basis van prestaties die ikzelf gezien heb op zaterdag en opgevangen heb van de ouders. Ik heb van Lukas ook enkele foto’s gehad, als er nog beeldmateriaal is, mag dit steeds naar de webmaster doorgestuurd worden. Hopelijk wordt er in Limburg volgend jaar ook een volledige meerkamp georganiseerd. Als je ziet dat er op 160 deelnemers 15 Limburgers zijn, dan is er in onze provincie ook wel vraag naar dergelijke wedstrijd. Jammer genoeg hebben we bij ons in Alken geen polsstok infrastructuur, anders namen we hier zeker initiatief in. Begin dit seizoen, hebben we binnen de club een meerkampschema opgestart, waarbij alle disciplines om de 2 weken aan bod komen. Langzaamaan zien we resultaat van dit schema dat Lukas volgt. Laat dit een motivatie zijn voor andere atleten binnen onze club!

Edouard, Elena en Lukas van harte gefeliciteerd met je prestaties van afgelopen weekend in de meest veelzijdige atletiekdiscipline die er is… de meerkamp!

Sven

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page